Diagnose en behandeling

Diagnose met echografie

Om te beginnen wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. In een groot aantal gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie.
Echografie is een medisch beeldvormende techniek, die gebruik maakt van ultrageluid met een frequentie varierend van 2 – 40 MHz. Musculoskeletale echografie (MSU) maakt gebruik van de frequenties tussen 5-12 MHz.
Zwart-wit echografie geeft in grijstinten aan of er een reflectie in het lichaam plaatsvindt en hoe sterk deze is. Zo worden anatomische structuren en eventuele pathologie zichtbaar gemaakt.
Daarnaast wordt gebruik gemaakt van kleurendoppler echografie, waarmee ‘flow’, dus de bloedstroom in het lichaam zichtbaar wordt gemaakt.

Behandeling: shockwave therapie

Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwavetherapie noodzakelijk is, wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen.
Eerst wordt er gel op het behandelgebied aangebracht. Daarna wordt het shockwave behandelpistool op de huid gezet en worden er shockwaves toegediend door middel van kleine ronddraaiende bewegingen.
Iedere behandeling duurt zo’n 10 minuten. Er wordt één- of tweemaal per week behandeld.