Voet

Hielspoor

Fascitis plantaris ontstaat in vrijwel alle gevallen door overbelasting van de peesplaat. Echografie laat dan een verdikking zien van de aanhechting van de peesplaat bij de hak. In veel gevallen zien we ook een kalk- of botspoortje in het verloop van diezelfde aanhechting. Dat is dan ook de plek waar uw patiënt de drukpijn voelt.

Veel fysiotherapeuten behandelen hielspoor met dwarse fricties en verwijzen hun patiënten vervolgens door naar een podoloog voor een zooltje. Een reguliere behandeling door de fysiotherapeut leidt vaak tot overbelaste pezen. Het succes van deze behandeling is dan ook beperkt. Vaak gaat de klacht binnen zes weken vanzelf weer over.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat het succespercentage van shockwave therapie zo’n 80 tot 90% is.

Achillespees blessures

Deze klachten komen zowel eenzijdig als gelijktijdig links en rechts voor. Goed herkenbaar van buiten is de drukgevoelige verdikking in het middelste deel van de achillespees. Het is de dikste en sterkste pees van ons lichaam. Echter na het dertigste levensjaar verdwijnt de doorbloeding in dat middelste gedeelte aanzienlijk. Deze plek is het meest vatbaar voor overbelasting. Vooral hardlopers en voetballers krijgen hier vaak mee te maken.

Wat andere gangbare therapieën niet kunnen, kan shockwave therapie wel! Shockwave bereikt met zijn intensieve trillingen het inwendige van de pees, daar waar de schade hersteld moet worden. Gecombineerd met een uitgekiend oefenprogramma kunnen wij wanhopige sporters hun favoriete sport toch weer laten beoefenen. Een klacht die in de meeste gevallen geleidelijk is ontstaan, zal met discipline en inspanning van de patiënt en met shockwave ook weer geleidelijk geheel herstellen.

 

indicaties shockwave therapie