Shockwavetherapie bij borstontsteking bij borstvoeding

Gefeliciteerd met de geboorte van je kindje. Alle ouders willen het beste voor hun baby. Veel moeders kiezen er daarom voor om borstvoeding te geven. Maar borstvoeding heeft ook zo zijn nadelen en een er van is een borstontsteking.

Wat is een borstontsteking (mastitis)

Een borstontsteking heb je meestal aan één zijde en kan diverse oorzaken hebben. Vaak ontstaat dit door stuwing. Meestal wordt dit veroorzaakt door verstopte melkkanalen, onregelmatige voedingssessies, borsten die niet voldoende geleegd worden, stress of een infectie.
Eén van de symptomen die herkenbaar is, is dat je tijdens het voeden van je kindje pijn ervaart in je borst. Vaak voelt de borst warm aan of zie je rode (pijnlijke) plekken op je borst, deze zijn vaak verhard. In sommige gevallen ervaar je zelfs griepachtige symptomen, zoals koorts, spierpijn en vermoeidheid.

Wat te doen

Er zijn diverse dingen die je kunt doen: zo kun je bijvoorbeeld de huisarts raadplegen, een lactaatkundige bezoeken. Een lactaatkundige geeft handige tips om de borstontsteking te voorkomen en in een vroeg stadium te verhelpen. Wanneer dit echter niet helpt kun je ook naar een fysiotherapeut gaan die gespecialiseerd is op het gebied van shockwavetherapie (Li-ESWT).

Inmiddels hebben wij diverse jonge moeders met borstontstekingen geholpen middels shockwavetherapie. De meeste van hen waren na 1 à 2 behandelingen klachtenvrij.

Shockwave behandeling

Door middel van shockwavetherapie brengen wij kleine trillingen (shockgolven) aan in de borst op een hoge frequentie. Hierdoor komen de verstoppingen in de melkkanalen los. De behandeling duurt 15 à 20 minuten. De behandeling bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de shockwavebehandeling middels Li-ESWT en het tweede deel is met de V-actor (een grote massage kop), dit zorgt voor een verlichting van pijn. Soms komt tijdens de behandeling de melkproductie al op gang; dit is geen probleem. Belangrijk is dat je na de behandeling kolft of het kindje voedt om de overtollige melk af te voeren zodat nieuwe verstoppingen voorkomen worden.

Kosten

Als u niet aanvullend verzekerd bent, betaalt u per behandeling € 35,00. Dit is exclusief de intake van € 48,00. Dit is het normale tarief voor een fysiotherapeutische behandeling.  Wanneer u wel aanvullend verzekerd bent en u nog behandelingen tegoed heeft vanuit uw pakket, worden de behandelingen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd.